Betöltés...
English Deuch Slovenský Român
Oldaltérkép

Technológia

A homokfúvás, felülettisztítás technológiáról egy pár keresetlen szó.

  Ebben a részben szemcseszórási, felülettisztítási munkáinkból szerzett tapasztalatinkat írjuk le. Vannak tipikus és szélsőséges esetek, melyek figyelembevétele segít -a munka elvégzése előtt -a helyes technológia kiválasztásában.

- Általános probléma, hogy, ami nem látszik az nem fontos! A szemcseszórásra ez különösen érvényes. Felületvédelmi eljárások (galvanizálás, porszórás, festés, stb.) megköveteli a felületek valamilyen szintű tisztaságát. A gyári specifikációk nagy általánosságban FÉMTISZTA felületekre felvitt védőbevonatokra vonatkoznak. Ennek egyik útja a homokfúvás, szemcseszórás.

- Általánosan elfogadott (tév) hit, hogy az acélszerkezetek gyártásánál használt alapanyagok (húzott, hengerelt) -amennyiben nem rozsdásak -alkalmasak bevonatolásra. Amennyiben a kivitelező és/vagy a megrendelő igényes és tartós terméket kíván előállítani (különösen kültéri szerkezeteknél) a szemcseszórás ELENGEDHETETLEN.

- Alapszabály, hogy az elrontott munkadarabok utólagos javítása, tisztítása lényegesen drágább, mint a gyártás során megkövetelt technológia elvégzése.

- Csavarral, csapszeggel, rögzítőszeggel szerelt acélszerkezetek gyártásánál az egymást fedő alkatrészeket -a végleges összeszerelés előtt -alaposan elő kell készíteni felülettisztítás és védelem szempontjából. Ezek után lehet készreszerelni úgy, hogy korrózióvédelmi szempontból a kívánalmaknak megfeleljen. Különös tekintettel kültéren!

- Szériamunkáknál ajánlott egy munkadarabot végigvinni az összes szükséges megmukálási fázison a végtermékig. Ezzel ki lehet küszöbölni a sorozatgyártás előtt az összes lehetséges problémát.

- MINDEN homokfúvás, szemcseszórás képlékeny alakváltozást okoz! Ezt főleg lemezárunál kell figyelembe venni! Acélszerkezetre feszített lemez szemcseszórásakor maradandó alakváltozást szenved. NEM EGYENGETHETŐ!

- Felújító jellegű munkáknál a szórást felülettisztításra és felületfeltárásra egyaránt használjuk. Ajánlott a munkadarab feltárását előbb elvégezni, a szükséges javításokat pótlásokat elvégezni, és a legvégén letisztítani.

- Illesztett felületek (csapágyfészkek, tengelycsonk, stb.) ajánlott szemcseszórás előtt levédeni. Ezt -garanciával -vállalkozásunk elvégzi.

- Rozsdamentes acél - termékek kikészítésénél általános probléma a megmunkálás utáni felületvédelem hiánya. A termékeket (savas, lúgos, vizes környezetben) felületvédve adjuk. A gyártás, megmunkálás során az anyag semmilyen formában nem találkozhat vas (ferrit) tartalmú anyaggal. A "fertőzött" anyagot csak vegyi úton lehet javítani, ami többletköltséggel jár.

- Alaptétel: minél kevesebb szennyező van a felületen a homokfúvás annál olcsóbb!

-Általános félreértés, hogy felületi egyenetlenséget ki lehet egyenlíteni (polírozni) szemcseszórással. A technológia határozatlan irányú megmunkálás!

A lehetőségek pont felsorol néhány példát a szemcseszórás, homokfúvás technológiájának alkalmazására. A tanácsok pontban pedig további információkat, jó tanácsokat olvashat az egyes munkák kivitelezésével, megoldhatóságával kapcsolatban.

 startlap  facebook  twitter  google+