Betöltés...
English Deuch Slovenský Român
Oldaltérkép

Tanácsok

Pár hasznos jó tanács és információ homokfúváshoz.


^

Régi autók, motorkerékpárok felújítása:

Az alábbiakban pár apró megjegyzéssel, jó tanáccsal segítenénk és előre felhívnánk figyelmüket a várható következményekre.
Lássuk:
 -Alvázvédő eltávolítása gazdaságosabb kézi tisztítással, vegyi úton, főleg olyan helyeken, ahol nehezen lehet szórási munkát végezni.
 -Olajsár eltávolítását kézzel, magasnyomású mosóval, gőzborotvával végezzük. Gazdaságosabb a megrendelőnek, amennyiben maga végzi el.
 -A munka árát lényegesen befolyásolja az eltávolítandó festékréteg vastagsága.
 -A karosszériaelemek szemcseszórásakor, képlékeny alakváltozást („vetemedést”) szenvednek .Ez elkerülhetetlen ! A kérdés az: „Mekkora mértékben?„ Vékonylemez szórása gondos munkát és időt követel meg.
 -Erősen korrodált lemezrészek pótlásakor, ajánlott a pótlás környékét szemcseszórással megtisztítani , így az illeszkedő elemet jó minőségben tudjuk hegeszteni.
Fontos! Hegesztésnél oxid ( reve ) keletkezik. Az igazán igényes felújító hegesztés után újra szóratja (legalább a varratokat) az elemet. Sokan nem teszik meg. Megpróbálják egyéb technológiával megtisztítani a felületet. Az eredmény nem tökéletes!!! Annál tökéletesebb az eredmény, minél gondosabban szereljük szét tisztítani kívánt alkatrészünket. Az összerohadt, összeszorult részeket meg kell próbálni szétszedni! Különben a probléma megoldását (ti. korróziómentesítés) csak elodáztuk , de nem oldottuk meg!
 -Motorblokkok, differenciálművek tisztítását, gyöngyözését, polírozását csak szétszedett állapotban lehet jó minőségben megcsinálni. Nem ér annyit a tisztítás, hogy -az esetleg a rendszerbe jutó szemcse – kárt okozzon a belső alkatrészekben.
 -Alapvető követelmény, hogy szemcseszórás után minél hamarabb védjük le a felületet!
 -Vannak karosszériaelemek, melyeket hagyományos szemcseszórással nem lehet megtisztítani. Ilyen például a motorháztető. Erre találták ki(többek között) a szárazjégszórást.50.000 ft/óra rezsidíjjal! lehet számolni…..!
 -Alkatrészeket javítás előtt szemcseszórjuk. Így feltárulnak az estlegesen rejtett hibák, másrészt a hegesztés, forgácsolás jó minőségben lehetséges. Műhelyünkben ezekben is tudunk segíteni megrendelés esetén.
 -Gyöngyözés. Üveggyönggyel való tisztítást jelent. Különböző szemcseosztályú golyó formájú üveggel tisztítjuk a felületet. Olajos tapintású, gyöngyházfényt kölcsönöz a tárgyaknak . Autóiparban dekorációs célokat szolgál, előkészítést polírozáshoz – eloxáláshoz.
Figyelem! Tévhit, hogy a gyöngyözés hosszú távon tartós. Kérem, a szemcseszórás felület-előkészítő tevékenység . Konzerválást igényel!


^

Autó és motoralkatrészek tisztítása:

A homokfúvás széleskörű felhasználására szép példa az ilyen feladatok megoldása. Többféle alkatrész, különböző technológiák, különböző felületvédelmek és kikészítések.

Lássuk, mikre figyeljünk a leginkább:

 -A megmunkálás előtt a munkadarabot alaposan zsírtalanítsuk, olajsártól mentesítsük. (zsákfuratok fenekén, hajlatokban visszamaradó zsír az anyagot magában tartja és a felületvédelem során gondot okozhat, esetleg utólag rozsdásodhat)
 -Illesztett, köszörült felületeket házilag nem ajánlott levédeni, mert az esetek túlnyomó részében ezek megsérülnek.
 -Fontos, hogy az adott alkatrész milyen környezetben van, illetve milyen környezetbe kerül: pl. hőnek, fizikai sérülésnek, vegyi hatásnak ki van-e téve. Szórás előtt ezeket is tisztázni kell.
 -Alapvető hiba, hogy alumíniumhoz és vashoz sokszor ugyanazt a festéket használják. A jól kiválasztott festék növeli a munkadarab élettartamát.
 -Öntvényeket szemcseszórás után azonnal – akár átmeneti felületkezeléssel – védjük.
 -Tévhit, hogy a menet a szórás következtében tönkremegy. Ez így nem igaz! Bizonyos esetekben (a megmunkálandó anyag minőségétől, a furat - menetes rúd méretétől függően) nem kell védeni. Szórás következtében csak tisztul.
 -Krómozott felületeket gazdaságosabb kénsavfürdőben eltávolítani (galván-technológia) Megoldás lehet a króm felérdesítése abban az esetben, amennyiben a tárgyat más módon bevonatoljuk (fényezés, szinterezés).
 -Dinamikus igénybevételnek kitett alkatrészek (pl. felni – küllő) szórását ajánlott darabonként elvégezni.
 -A motorblokk hűtővíz-járatai vízkövesedhetnek, üledéktől, rozsdamaradványoktól szennyezettek lehetnek. A lerakódások csökkentik az átáramló folyadék mennyiségét, ami a hűtés hatásfokát rontja. Homokfúvással eltávolítjuk ezeket, így a hűtés hatékonysága megnő.


^

Felnikről röviden:

Vas és alumínium felnik között alapvető különbség az anyag keménysége. Ebből a tulajdonságból adódik a megmunkálás különbsége is.
Ugyanazon szórási paraméterek a két fajtánál más-más eredményt mutat.
Vas felnik alapvetően jobban megmunkálhatók, gyorsabbak, gazdaságosabbak. Oldószer alapú felületvédelem az ajánlott, de porszórással is megoldható. (gondos munkát igényel ez a technológia).
Alumínium keréktárcsák szórásánál ügyelni kell a felület érdességére.
Az árat (mindkét esetben) döntően befolyásolja, hogy milyen az eredeti felületvédelem, milyen vastagságban van rajta, mit kíván a megrendelő.
Áraink 2200 FT- tól indulnak. (darabonként, a felni minden oldalról leszórva).
A nehezen megmunkálható darabok akár a 4000, 6000 forintot is elérhetik, extrém esetben ez csak a homlokoldal megmunkálását jelenti.
Figyelembe kell venni a szemcseszórást követő felületvédő (színterezés, fényezés stb.), illetve felületkikészítő (polírozás) technológiák kívánalmait.


^

Műanyagmegmunkáló-szerszámok szemcseszórása:

Műanyagmegmunkáló-szerszámok (fröccs, vákuum) felületi érdesítésére is alkalmazzuk a homokfúvást.

 -Felületi érdesség VDI 18-36 közötti értékben 5 osztályban hozható létre.
 -A szemcseszórás sérült szerszámok hegesztés vagy kövezés utáni homogenizálására is használható.
 -Általános szabály: durvítani lehet a felületet, visszafinomítani csak 20% körüli értékben lehet. Ezért bizonytalan esetben érdemes alsó VDI értéken kezdeni.
 -Javítás esetén (mivel a szemcseszórás a szikrázással szemben nem legömbölyített, hanem éles csúcsok összessége) a teljes szerszámfelületet újra kell szórni.
 -Hegesztett szerszámnál a javított terület színe elüthet az alaptól, de ez nem befolyásolja az érdességet.
 -Az elért felület próbanyomás után 1-2 VDI értéket finomodhat.
 -A szerszám összetettsége esetén a kedvezőtlen áramlási viszonyok miatt számítani kell a felületek felfényesedésére, érdességének eltérésére.
 -Szerszámok záró felületeit, beömlőnyílásait szakszerűen levédjük. A házilagos védelem az intenzív szóróanyag-behatás miatt ritkán eredményes.
 -Gravírozott betűk, számok védelme körülményes!! Száradási idő 24-48 óra.
 -Markáns mélység, szélesség az eredményességet nagymértékben segíti.
 -Az általunk megmunkált szerszámok adatbázisunkba kerülnek, felületi érdességük évek múlva is visszaállítható.
 -A szemcseszórás-technológia a szikrázáshoz képest lényegesen olcsóbb, a karbantartás, felújítás költségkímélőbb.
 -Helyszíni szórást is vállalunk, amennyiben a körülmények indokolják.
 -Műhelyünkben maximum 1 tonnás munkadarabot tudunk megmunkálni.


^

Rozsdamentes acél, alumínium megmunkálása:

Rozsdamentes acél megmunkálását erre a célra elkülönített szerszámokkal, ruházatban végezzük.

 -Fontos elkülönített szerszámokkal és ruházatban dolgozni, mert a vassal szennyezett munkadarabokat nem áll módunkban megmunkálni. (ide tartozik a szakszerű szállítás is: rozsdás platón nem szállítható, rozsdás hevederekkel nem rögzíthető, szennyezett munkavédelmi kesztyűvel nem érintkezhet a munkadarab).

KRISTÁLYKÖZI KORRÓZIÓ!

 -Kristályközi korrózióval szennyezett munkadarabokat vegyi kezelés után tudunk megmunkálni.
 -Rozsdamentes acél szemcseszórás után vegyi kezelést igényel.
 -Műhelyünkben passziválást és olajozást is vállalunk.
 -Szép gyöngyözést akkor érünk el, ha a felületi hibákat (mély karcok, ütések, esetleg varratok) eltávolítjuk, becsiszoljuk.
 -A különböző összetételű anyagok (K18-36) színe különböző lehet.
 -Műhelyünkben a munkadarabokat olajozva, karcmentes csomagolásban adjuk ki.
 -Megmunkálás előtt a munkadarabokat zsírtalanítjuk.
 -Elektropolírozás előtt ajánlott a felület homogenizálása.


^

Fogaskerekek szemcseszórása:

Fogaskerekek, edzett gépelemek belső, alakos furatai(poligonok, bordás hüvelyek) edzésnél maradandó alakváltozást szenvedhetnek.( martenzites duzzadás, ovalitás).

Szemcseszórással-bizonyos határig-ezek a problémák javíthatók. Idomszerrel, kaliberrel ellenőrizhető az illeszkedő felület méretpontossága.

Ide tartozik még a sörétezés is.
Sörétezéssel a fogaskerekek felületi keménységét növeljük (mikrokovácsolás), így akár 50%-kal is megnőhet élettartamuk.
Ezen túl eltűntethetjük vele a különböző megmunkálási nyomokat is, és szép enyhén sárgás, csillogó, olajos tapintású felületet kapunk.
Egyéb előnyös hatásai is vannak (pl.: több olajat képes felvenni, stb.) Ezekről készséggel adunk felvilágosítást műhelyünkben.

Esztétikai kívánalmakat elégít ki a gyöngyözéssel történő szórás, mely a felületet homogén, gyöngyházfényűvé teszi. Meg kell említeni, hogy -bár kis mértékben -felületkeményedés lép fel ezek után is!


^

Teljes felújítás:

Ebben az alpontban röviden ismertetjük, milyen lehetőségek vannak munkadarabok teljes körű felújítására.

Régi dísztárgyak teljes körű felújítását el tudjuk végezni fénykép, minta vagy megfelelő szakirodalom alapján.

Az alkatrészek pótlását műhelyünkben végezzük. Amennyiben ez meghaladja lehetőségeinket, partnereink közül találunk megfelelő szakembert.

Kívánság szerint a munkadarabot leszállítjuk, karcmentesen csomagoljuk.

Tevékenységünket kiegészítő szakmák:
 -Forgácsolás
 -Polírozás
 -Festés
 -Galvanizálás


 startlap  facebook  twitter  google+